Med bukiga segel och fullsatta långbänkar passerar vi det tionde året på Aifur Krog & Bar!

 

Aifur är en restaurang och festlokal mitt i Gamla Stan i Stockholm. Lokalen är godkänd för upp till 150 personer  varav 100 sitter bekvämt i restaurangen. Krogen Aifur går helt i vikingastil och består i en mysig bardel och en rymlig sal med högt i tak för restaurangen.

Vi har gjort allt för att inredning, mat, musik och stämning skall påminna om hur våra gamla förfäder kanske en gång hade det på gillena. I lokalerna finner Ni exakta replikor av föremål funna i gravar och utgrävningar över hela Europa. Broderier från Osebergsskeppet i Norge. Kungsåra kyrkbänk. Sydtyska dricksglas funna på Birka och mycket annat. Våra härliga spelemän sitter ofta på den lilla scenen och förnöjer oss med allsköns ovanliga och historiskt intressanta instrument.

Kokböcker från just den sena järnåldern saknas tyvärr men vi har med arkeologins hjälp satt samman en meny som man mycket väl kan ha låtit smaka sig för 1100 år sedan. Många rätter är smaksatta med örter och kryddor som vikingarna lastade ur sina skepp efter hemkomsten från fjärran länder. Till exempel saffran, kummin och kanske till och med kaffebönan. Med all säkerhet har en duktig och påhittig matmor på 800-talet provat att koka musslorna i både grädde och en skvätt äppelmjöd. Till makens och barnens högljudda belåtenhet.

Detta är vi på Aifur Krog & Bar övertygade om.

Men Aifur är inte bara Sveriges, och kanske världens, första plats för ett kulinariskt levandegörande av den sena järnåldern utan också ett ofantligt vackert mindre skepp. Båten är byggd av legenden Jan Norberg på Gotland. Hon har 1994  farit med ett dristigt och djärvt manskap under ledning av Håkan Altrock längs Valdemarsleden hela vägen till Novgorod, Holmgård. 2005 fick jag den stora äran att ta över henne och har sedan dess sörjt för hennes välbefinnande i hemmahamnen på Birka, där hon ligger bredvid sina systrar Samagon och stora Langsweiger, båda byggda av en annan legendar; Erik ”Tofta” Johansson.

Till minne av dessa stora sjöfarare och skeppsbyggare, arkeologers otaliga timmars penslande i jorden och ett mycket stort matintresse är krogen skapad. Och vem vet, om 10 år kanske de styrande har funnit mod till att levandegöra en riktig vikingahamnstad med gator och torg. Med konkurrerande restaurang 😉

Martin Erikson 2012