130:-
Getost från Jämtland serveras med babyspenat, mangold, rödbetor och äppelvinägrett.
Med vår goda Helgasallad hyllar vi det ståtliga medeltidsskeppet Helga Holm. Hon är en ståtlig replika av ett medeltida långskepp funnet på Helgeandsholmen i Stockholm 1979. Båten är från 1318 och med replikan seglade ägaren till denna krog sin första havssegling 1993. Med denna resa kom drömmarna om en riktig Vikingataverna i Stockholm.
175 :-
Kräft & Räksoppa med bautabröd
En hyllning till de modiga vikingatida fiskare som bodde och fiskade i Greby och Gissleröd utanför dagens Grebbestad. Rika fynd tyder på att man bebott dessa stränder sedan minst 5000 år. Greby gravfält anses vara ett av de vackraste i Världen med sina 40 resta bautastenar. Enligt en lokal legend är dessa resta efter Skotska krigare.
195:-
Trögden, eller Trögds Härad, kallas den halvö sydost om Enköping som pekar ner över norra Björkfjärden mot Birka. På Trögden har det funnits, och finns fortfarande, gott om stora sätesgårdar och på dessa har det genom tiderna bara ätits av den bästa korven och det möraste kallskurna. Vad sägs om Älgkorv, Renkorv, Flatrökt grissida, Renhjärta, Lammstek och Cheddar ost.
170:- / 240:-
En Aifurklassiker som också serveras i hel portion. L´Anse aux Meadows är en plats på Newfoundlands nordligaste spets där resterna av en nordisk bosättning från 1000-talet upptäcktes 1960 av den norske upptäcktsresanden Helge Ingstad och hans hustru, arkeologen Anne Stine Ingstad. Blåmusslan i östersjön tillhör en speciell art, Mytilus Trossulus, som också finns i Kanada, alltså smakar Aifurs musslor idag som de gjorde i den vikingatida byn i L´Anse aux Meadows.
Finns både som förrätt och varmrätt.
365:- / p.p
Flapsteak, lammracks och hel dvärgkyckling serveras med 3 olika såser samt ugnsbakade rotfrukter
Enligt den ryska Nestorskrönikan var det varjagen (nordmannen) Rurik som grundade Kievriket och således blev stamfader till den fursteätt som styrde riket fram till 1598. Han landsteg med sin broder i Ladoga någon gång under första hälften av 800-talet och fick ganska snart mandat av slaverna att styra deras områden varvid det första ryska riket uppstod. Då de slaviska stammarna härjades hårt av nordmän kan man förstå varför man satte en hårdför rusisk hövding som Rurik att styra. Nog satt bröderna ofta i det Kievska högsätet och mindes de rusiska stekbordens dofter av älg och lamm.
Minst 2 personer.
225:-
Risotto med Karl-Johansvamp, schalottenlök och parmesanost, toppad med friterad grönkål
I Frans G. Bengtssons makalösa äventyrsromaner Sjöfarare i västerled och Hemma i österled står att läsa om den omåttligt charmige Toke Grågullesson såsom legenden Röde Orms bäste vän. När de två efter en lång och farofylld resa blir inbjudna att dricka jul med självaste kung Harald Blåtand gick det att höra följande konversation vid duons bord när maten sattes fram:
– Den lukten är bäst av allt, sade Orm stilla.
– Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.
275:-
Aifurs hemrökta laxfilé, smörslungad spenat, örtbulgur och sås från Byzans.
Väster om Birka rakt över fjärden ligger Stallarholmen. Här går varje år en stor Vikingafestival av stapeln 6, 7 och 8 juli. Den välbesökta festivalen bjuder på musik, mat, uppträdanden av olika slag samt en fantastisk vikingamarknad. Vikingaskeppet Aifur med besättning är flitig gäst under dessa dagar. Ett måste för den vikingintresserade.
298:-
Gösfilé serveras med kaprissmör, ugnsbakad fänkål samt ljummen sallad av svartrötter, sockerärtor, morötter & senapskål
Så smakade vikingatiden! Den allra vanligaste fisken på Birkavikingens matbord var Gösen. Denna stora abborre blev tillagad i alla de former. Arkeologerna på Birka kan till och med fastställa ur årsringarna i fiskarnas ryggkotor att de oftast fångats i lekperioden dvs. maj och juni. Vår gös serverar vi med långväga dofter av kapris och fänkål från Miklagårds oändliga virvlande kryddbasarer. Rätten bär sitt namn från den kung som under 800 talets första hälft med fast hand styrde Birka från sin gård på Adelsö. Av gösen blev han mätt och fridfull och välkomnade bland annat kristna missionärer. Åtminstone enligt Ärkebiskop Rimberts skrift ”Ansgars levnad”
320:-
Vitlök och honungsmarinerade lammrack med honungsslungade rotsaker severas med lammkorv samt sås från Miklagårds örtträdgårdar.
Restaurang Donners Brunn på Gotland har mycket tidstroget plundrats på receptet av en någorlunda känd musiker och hans kapellmästare och sedermera förts över Östersjön till fastlandet under vinande höststormar. Lammen har betat i våra nordiska hagar sedan urminnes tider och såsen är nogsamt tillredd med exotiska kryddor från Konstantinopels bazarer, alltså kryddmånglarna i Miklagård.
295:-
Rosmarin- och enbärsmarinerad Flapsteak serveras med palsternackskaka, brysselkål, smålök, enrisrökt baconsida och rödvinssky
Under den senare vikingatiden ansågs Oden, eller Odin, vara den störste av de fornnordiska gudarna och har genom århundradena omnämnts med ett mycket stort antal namn såsom Gråskägg, Hangadrott, Ygg, den Enögde, Korpguden och många fler. Många kallar honom också för Allfader då de anser honom vara en urfader och konung över både gudar och människor. Oden är en grann och reslig karl och såklart en stor kvinnotjusare även om hans något oberäknelige kompis Loke tycker att han var omanlig när han en gång iklädde sig en kvinnas skepnad. Korpguden residerar i de fallna krigarnas enorma sal Valhall och sitter som oftast i sitt högsäte Lidskjalf och mumsar på det allra bästa från kökets grytor och glödbäddar. Gärna med en enrisrökt baconsida från den evigt återuppstående grisen Särimner.
275:-
Hel honungsgriljerad dvärgkyckling serveras med ört och morotsfrumenty på bulgur samt anglosaxisk äppelcidersky.
Tamhönan infördes till Norden av de gamla vikingarna och Varjager är en rysk benämning på de nordmän som under vikingatiden inflyttade till Ryssland.
298:-
Ugnsbakad hjort serverad med rotsaksrösti, en skål rårörda lingon, samt de oense arkeologernas gräddiga svampsås
Ända sedan Theoderik den Store på 500 talet kastade sig ur sitt varma bad och satte efter en enormt ståtlig hjort för att sedan försvinna för alltid, har hjorten ansetts vara ett mytomspunnet djur som sägs ”visa landet efter döden”. Det ståtliga och välsmakande djuret är flitigt avbildat på kända stenar såsom Kråkhättan och Möjbrostenen. Vår hedniska hjort har vi valt att tillägna Tore Hjort som var en norsk hövding från Vågen i Hålogaland. Han stred i grym hagelstorm våren 986 på Håkon Jarls sida vid Hjörungavåg men dog för en annan kungs hand, Olav Tryggvasons, år 999.
90:-
Bärpaj med mandeltäcke och vispad grädde
Som härskarinna över Gautland (Västergötland) var Sigrid mycket eftertraktad av småkungar och två av dessa friare var så efterhängsna att hon till slut lät bränna dem inne. Efter detta kallades hon ”Storråda”. En kung som hon dock inte hade något emot att gifta sig med var Norges Olav Tryggvason, men då de tu skulle vigas vägrade hon att låta sig kristnas och fick därför en dagsedel av konungen. Det skulle han inte ha gjort ty Sigrid gifte sig istället med den danske kungen Sven Tveskägg och hetsade denne snabbt till att gå i krig med Olav. Så bidde det och den norske kungen har inte slagit en kvinna sedan dess ty han stupade i slaget vid Svolder år 1000. Kanske inte för sina gärningar men dock för sin handlingskraft kan vi nu njuta av en härligt blomstrande paj i hennes namn.
45:-
Det är inte troligt att man på vikingatiden åt choklad som vi gör idag. Dock är själva kakaobönan betydligt äldre än vår järnålder. De gamla Olmekerna skördade de första bönorna längs Amazonasfloden redan för 3000 år sedan. Vi på Aifur tror att Leifr Eiríksson kallas ”Den Lyckosamma” av den anledningen att han i mötet med Nordamerikas urbefolkning fick chans att smaka på dessa fantastiska bönor.
105:-
Nöt- och äppelkaka med honungsgrädde
Ansgar kallas också Nordens apostel och var en tysk munk, missionär, ärkebiskop och helgon. Han kom till Birka första gången, efter en mycket dramatisk resa med rån och överfall, för fot år 829 och förkunnade Vite Krists ord fram till år 831. Efter uppror blev han bryskt hemskickad till Hamburg och Bremen men efter 20 år upplöste hedningarna Ansgars lilla församling och han for envetet åter till Birka. Då man får förmoda att Ansgar drack mycket blygsamt av honungsvinet antar vi att han åt desto mer nöt- och äppelkaka.
98:-
Fläderblomsmousse med rabarber – och jordgubbskompott samt chokladflarn
Ett urgammalt danskt ordspråk lyder: ”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” – Där flädern ej vill gro, kan människan inte bo. Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar, vättar och troll skulle stanna på gården. Det var viktigt då som idag att hålla de onda krafterna borta från hemmet. Hyllemor är ett kvinnligt klokt andeväsen som bor under fläderbusken och skrämmer barn så att de inte bryter grenar från busken eller orenar under den vilket är en stor synd som kan vålla sjukdomar och olycka.
105:-
Parfait smaksatt med kardemumma och honung, serveras med myltade hallon och kolasås.
Under 900-talet byggde vikingarna upp en god relation till de lokala stormännen i norra Frankrike. Kung Karl III (den enfaldige) ogillade de nya allianserna och kallade år 911 vikingahövdingen Rollo till ett möte i staden Saint-Clair. Kungen erbjöd Rollo att bli hertig i kustområdet i norr – i utbyte skulle Rollo bli kungens vasall, låta sig döpas och försvara Frankrike mot vikingarna. Rollo slog genast till – och grundade därmed hertigdömet Normandie.
125:-
I Isländingaboken beskriver den äldste isländske historieskrivaren Are Frode målande hur far och son, Erik Röde och Leif Eriksson, på olika resor och äventyr upptäcker ny mark i väster – Vinland.
På denna nya bördiga kontinent växer frukter och bär som ingen någonsin har sett maken till. Förutom Vindruvorna som bidrog till det nya landets namn, packas även den större Grapefrukten omsorgsfullt ned ombord. Grapefrukten har fått sitt namn för att den likt vindruvan också växer i stora klasar. Både syrliga och smakrika och det visar sig dessutom att de botar även den svåraste snuva med sitt nyttiga fruktkött. Med skeppen uppdragna på de flata klipporna i Grönländska Helluland råkade komjölken koka lite för länge i sin kittel och vips låg där i botten en alldeles ny godsak – Gräddkolan!
Njut av Vinlandspajen med sin långväga Grapefruktsorbé och smäktande kola. Det är den värd.